BeerUP Tech Fest

June 20, 2024 4:00 PM

BeerUP Tech Fest

Dürer Kert
HUN
összefoglaló

A nyári BeerUP Festeknek már hagyománya van és ezt 2024-ben is folytatjuk! Júniusban új helyszínen, még nagyobb létszámmal a Dürer Kertben várunk titeket. Ami viszont változatlan marad: érdekes szakmai témák és inspiráló IT előadások, hűsítő sörök. Az estét pedig egy fergeteges koncerttel zárjuk a Pannonia Allstars Ska Orchestra zenéjével!

Promókódverseny

Hívd meg minél több ismerősödet a BeerUP Tech Fest-re és zsebelj be mindenki után egy sörkupont! Sőt, nyerd meg az egész promókódversenyt! A személyes promókódodat regisztráció után emailben fogod megkapni.

NYEREMÉNYEK:
Az első három helyezett élete végéig közmegbecsülésnek örvendhet, de itt még nincs vége! Most jön a java! Igen ritka Mndwrk relikviákkal is gazdagabb lehetsz! (Vagyis kapsz egy csomó sört 🍺🍺🍺, pólót 👕, matricákat 🦄 és sok szeretetet ❤️❤️❤️.)

HALL OF FAME

regisztráció
Sponsor interview
TECH STACK
.NET
DevOps
Software Engineering
SRE
System Design
Observability
C#
Amazon
Google
Q&A
MAUI
UWP
Test Automation
Security System
Atlassian
AI
Jira
Augmented Reality
Rust
CD
Reverse Engineering
Kubernetes
Git
GitOps
Helm
Kustomize
AWS
GitHub
API first
Docker
Spring Boot
nuget
Sponsoring partners
Agenda

Nagy színpad program:
17:00 - 17:30 Tóth Ádám - Miért fontos az obszervabilitás a nagyvállalatok számára?
17:30 - 18:00 Csonka Zoltán - A szoftver minőségbiztosítás következő szintje
18:00 - 18:30 Haraszti Gábor -.NET UWP appok portolása MAUI-ra
18:30 - 19:00 Horváth Gergely - NALSD: Hogy tervez a Google?
19:00 - 19:30 Kelemen Márton - Platform power: Az Atlassian-alkalmazásfejlesztés múltja, jelene és jövője
19:30 - 20:00 Varga Viktor - Az Identity Security mindenkit érint. Igen, Téged is.
20:00 - 20:30 Tata Consultancy Services - Artifical General Intelligence and Responsible AI (ENG)
20:30 - 21:00  Badics Alex - AR szemüveg autóvezetéshez - Egy 3D autós navigáció tesztelés kulisszatitkai
22:00 - 23:00 PASO koncert


Kis színpad program:
17:20 - 17:50 Kovács Tibor - Hacking Time – Javascript
17:50 - 18:20 Auth Gábor - Argo CD újdonságok
18:20 - 18:50 Szegedi Csaba - Privát Elastic Kubernetes Service biztonságos elérése fejlesztői környezetből
18:50 - 19:20 Takáts Gergely - Komló és kód: hogyan forradalmasítja az AI a sörkészítést?
19:20 - 19:50 Hámorszky Balázs - Renovate - maradj up-to-date, spórolj időt és energiát
19:50 - 20:20 Ozsvárt Károly -  Git hookok C# alapon
20:20 - 20:50 dr. Bárdos Ádám - Önvezetés a szofverek által meghatározott járművek új korszakában
20:50 - 21:20 Papp Attila - Út a data lake-től a data mesh-ig - egy esettanulmány
21:20 - 21:50 Ungvári Péter - Java REST API tesztek konténerben
21:50 - 22:00 Kvíz -Játssz velünk!

Nagy színpad program:

Előadás #1

17:00-17:30

BeerUP Tech Fest
Tóth Ádám
Observability Consultant - Dynatrace

Ádám nemzetközi és hazai enterprise cégeknél dolgozott számos projekten vezetői, architecti, szakértői minőségben (HP, Nokia, Vodafone, EPAM, United Consult). Főbb területei Observability, Performance Engineering, Quality melyekben ügyfél feladatain túl elő is adott nemzetközi és hazai konferenciákon, mint HUSTEF, TestCon vagy MNDWRK rendezvényei.

Miért fontos az obszervabilitás a nagyvállatok számára?

Áttekintjük, hogy miért és mikor válik szükségessé Observability tool-ok használata, amiket hagyományos monitorozó eszközökkel már nagyon körülményesen vagy egyáltalán nem tudunk elvégezni.

Ádám szemlélteti és kifejti, hogy miben különbözik a monitoring és az obszervabilitás, valamint, hogy utóbbi miért vált elengedhetetlenné a nagyvállatok számára.

Megismerjük, hogy tudja ezen komplex kihívásokat kezelni az AIOps, ami ezen a néven külön iparágként van kezelve a Gartner által 2016 óta.

Valós felhasználási területek és példák segítségével bemutatásra kerül, hogy különböző IT területek (pl. Üzemeltetés, DevOps, fejlesztés) vagy üzleti felhasználók milyen előnyökhöz jutnak egy Observavility platform használatán keresztül.

A sok előny mellett természetesen a hátrányokat is megismerhetjük és a jelenlegi piaci trendeket is.

Előadás #2

17:30-18:00

BeerUP Tech Fest
Csonka Zoltán
IT vezető - FrontEndART

A szoftver minőségbiztosítás következő szintje

Egy új megközelítéssel, kifejezetten a QA csapatokat megszólítva emeljük magasabb szintre a szoftver minőségbiztosítást, nővelve a hatékonyságot és transzparensé téve a tesztelést.

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

  • Hogyan teszteljünk hatékonyan? Hogyan lesz átlátható a QA?
  • Hogyan optimalizálhatók az erőforrások? 

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó: szoftver minőségbiztosítás, teszt lefedettség, erőforrás optimalizálás, transzparens eredmények

Előadás #3

18:00-18:30

BeerUP Tech Fest
Haraszti Gábor
Rheinmetall Electronics Hungary - Senior Software Developer

.NET UWP appok portolása MAUI-ra

Gábor számos nemzetközi cégnél dolgozott (BOSCH, KUKA, Morgan Stanley) ahol, mint senior fejlesztő, kulcsszerepet játszott új technológiák bevezetésében és az applikációk modernizációjában. Specializációja a Windows desktop alkalmazások, valamint a .NET. Jelenleg a Rheinmetall Electronics Hungary csapatát erősíti, ahol UWP-ben megírt alkalmazások MAUI-ra való átírásában játszik kulcsszerepet.

A teljes körben windows alatt futó UWP appok részleges újraírásáról szól, hogy azok a MAUI Framework segítségével Androidon is képesek legyenek futni. Az előadás alatt beszélni fogunk a framework-ök különbségeiről, a kihívásokról amikkel találkoztunk és a munka közben szerzett tapasztalatainkkal.

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

- Mik az alapvető különbségek a MAUI és az UWP között?
- Hogyan rendezzük a kódunkat, hogy megkönnyítsük a munkánkat?
- Mit kellett újraírnunk, és mit nem?
- Milyen nem várt problémákba ütköztünk?

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:

C#, .NET, MAUI, UWP, Windows, Android

MndTalk interjú:

Előadás #4

18:30-19:00

BeerUP Tech Fest
Horváth Gergely
robot_dreams – Engineering Manager

Gergely 7 évet dolgozott az írországi Amazon és Google csapatában, az IT területen pedig több, mint 20 év tapasztalata van. Jelenleg a nagy terhelhetőségű rendszerek előadója a robot_dreams-nél, minden tekintetben nyitott gondolkodású, tapasztalt szakértő.

NALSD: Hogy tervez a Google?

Sokan tudunk rendszereket tervezni. Az amatőrök is optimalizálni tudják őket. Az igazi profik olyan rendszereket terveznek, amik hibatűrőek.

Hibatűrés nélkül pedig a rendszer nem fogja bírni a nagy terhelést. Egy ilyen, mindent-átfogó tervezést csak nem-absztrakt módon, az összes réteg figyelembevételével lehet jól csinálni. 

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

  • Mi az a Non-Abstract Large System Design?
  • Mitől lesz egy rendszer hibatűrő és nagy terhelhetőségű?
  • Hogy néz ki egy-két konkrét jó és rossz példa?

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó: tervezés, üzemeltetés, fejlesztés, SRE, Amazon, Pokemon Go, Google.

Előadás #5

19:00-19:30

BeerUP Tech Fest
Kelemen Márton
Software Engineer - META-INF

Márton több mint tíz éves ipari tapasztalattal rendelkező szoftverfejlesztő. Immár négy éve dolgozik a META-INF Kft.-nél, ahol elsősorban Atlassian-appok fejlesztésében vesz részt.

Szakmai érdeklődése a teljes szoftver-életcikluson túl szervezetfejlesztési és módszertani irányokra is kiterjed. A IT-piaci trendek figyelemmel kísérése mellett szorosan követi az Atlassian világán belüli változásokat is, valamint a kettő kapcsolatát és egymásra gyakorolt hatását. Rendszeres résztvevője - és olykor előadója - szakmai rendezvényeknek, konferenciáknak.

Platform power: Az Atlassian-alkalmazásfejlesztés múltja, jelene és jövője

Az Atlassian berkein belül - amely a munkahelyi csapatok kollaborációját segítő és produktivitását növelő eszközök piacvezető gyártója - a mára kialakult ökoszisztéma felépítésében és működtetésében mindig is fontos szerep jutott a külső fejlesztői közösségnek és vállalatoknak, amelyek a fő termékek (Jira, Confluence, Bitbucket, stb.) egyébként is lenyűgöző funkcionalitását tovább gazdagították.

Az Atlassian alkalmazásfejlesztési platformjainak evolúcióján jól megfigyelhetők az elmúlt évek markáns technológiai irányváltásai. Az előadás végigvezet a főbb mérföldköveken, különös figyelmet szentelvén a legújabb, Forge névre hallgató PaaS-megoldásnak és a benne lakozó lehetőségeknek. Kiderül az is, hogy az Atlassian 300.000+ Cloud-ügyfele által alkotott piac és az intenzíven fejlesztett Forge révén biztosított rövid piacra jutási idő miért is kínál oly vonzó lehetőséget akár egy startup elindítására, akár egy vállalat egyedi igényeinek házon belüli megvalósítására.

A némi technológiai háttérrel színesített történeti áttekintésen és összehasonlításon kívül szó esik majd a fejlesztők útjába kerülő kihívásokról ill. a lehetséges megküzdési stratégiákról, végül példát láthatunk egy AI-t használó app megvalósítására is.

Előadás #6

19:30-20:00

BeerUP Tech Fest
Varga Viktor
Security Engineer - One Identity

Varga Viktor ügyfélközpontú Sales Engineerként dolgozik a One Identity-nél. 2011-ben csatlakozott a Balabithoz presales engineerként, és fő szakértelmét a Privileged Access Management (PAM) és a Log Management területeken építette ki, kiemelt hangsúlyt fektetve a Balabit globális partnerhálózatának fejlesztésére. Néhány év elteltével elkezdte támogatni a kiválasztott kulcsügyfeleket, és ugyanezt a szerepet folytatta, amikor a Balabit felvásárlása révén csatlakozott a One Identityhez. Jelenleg Viktor a One Identity megoldásainak segítségével támogatja ügyfeleit rövid távú és stratégiai céljaik elérésében az Identity and Access Management (IAM) területén, és alkalmanként PAM vagy Log Management projektekhez nyújt segítséget az EMEA-régióban.

Az Identity Security mindenkit érint. Igen, Téged is.

Te akarsz lenni az új Revolut? Esetleg forradalmasítanád az egészségügyi ellátást? Még csak nem is kell nagyvállalati szinten bizniszelned ahhoz, hogy az általad nyújtott szolgáltatás érzékeny adatokat kezeljen. Mindeközben a hekkerek folyamatosan fejlődnek és egyre többen is vannak, az adatok, az infrastruktúra, és az emberek védelme egyre nehezebb. Ráadásul, ha kritikus területen tevékenykedsz, még igen komoly állami és iparági sztenderdeknek is meg kell felelned.

A One Identity előadásában belepillantást kaphattok, hogy milyen tipikus identity security kihívásokkal szembesülnek a vállalatok és hogy miképpen is segítenek a védelemben az Access Management, a Privileged Access Management, és az Identity Governance megoldások.

Előadás #7

20:00-20:30

Prasun Mukhopadhyay
Lead Data & Analytics Portfolio - TCS
Bálint Takács
GCP Cloud Engineer - TCS

Prasun is working in Tata Consultancy Services Hungary as a Lead for data and analytics COE. Working with Lead customers for Presales, Solution Architecting to consultancy in all data related areas.Overall 19 Years in IT industry.

Bálint is working in Tata Consultancy Services Hungary as a Cloud Architect. Working with Lead customers in Senior Developer and Architecting in Cloud( GCP,Azure). Overall 18 Years in IT Industry.

Artifical General Intelligence and Responsible AI (ENG)

- Is it possible to create AI that is truly intelligent ,capable of understanding and learning the world in the same way humans do?
- How can we make AI systems more transparent and understandable ,especially when it comes to their decision making process?
- What are the responsibilities of the AI Developer?

Előadás #

20:30-21:00

Badics Alex
Founder, Product Owner - Void Computing

Alex 8 év szoftverfejlesztés, 5 év product management, és egy sikeres targoncavezetői vizsga után úgy gondolta, ideje céget alapítania. Egy kis kitérő után ráfordult az Augmented Reality (kiterjesztett valóság) vonalra, ahol azóta olyan problémák megoldásával foglalkozik, amik egyszerre régiek és újak, érdekesek, de néha frusztrálóak. Rustban programoz manapság, de még nem jutott el a hosszú csíkos zokni szintig benne.

AR szemüveg autóvezetéshez - Egy 3D autós navigáció tesztelés kulisszatitkai

Manapság már kaphatóak relatíve olcsó, relatíve kényelmes, relatíve divatos AR szemüvegek... de jók is valamire? A 3D autós navigációs tesztelés eredménye elég cyberpunk: menőn néz ki és megbízhatatlan.

Az előadásban Alex elmeséli, milyen nehézségekbe futottak bele, miben különbözik az Augmented Reality megjelenítés egy "sima" 3D rendereléstől, milyen speciális tudásra és algoritmusokra van szükség, amik nélkül konkrétan egyáltalán nem működik, és végül miket tapasztaltak miközben a demó videót csinálták.

Lesz szó többek között Reverse Engineeringről, FIR- és Kálmán szűrőkről, és még egy kis Rust kód is szerepet kap majd.

22:00-23:00

PASO koncert

A PASO a tradicionális ska és a dancehall, reggae, dub stílusjegyei mellé olykor a magyar népzene és a jazz elemeit is párosítja – kiváló kombináció egy jó bulizáshoz.

Kis színpad program:

Előadás #1

17:20-17:50

BeerUP Tech Fest
Kovács Tibor
Strivacity - Mobile SDK Developer

Tibor 4 évet dolgozott mint frontend fejlesztő a One Identitynél, mely során nagyrészt konfigurációs oldalak fejlesztésével foglalkozott. Viszont a legérdekesebb kihívás amiben részt vet az egy custom video player írása volt. Jelenleg a Strivacitynél dolgozik mint mobil SDK fejlesztő, de a frontend iránti elhivatottsága nem csökkent, továbbra is aktívan részt vesz frontendes problémák megvitatásában.

Hacking Time - Javascript

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

- Mi az a sebezhetőség, amit a támadó kihasznál?
- Mit akar ellopni a támadó, és ezt hogyan teszi?
- Mi lesz az a kód, amit le akar futtatni a gyanútlan felhasználónál?
- Hogyan nehezíti meg a kódjának az elolvasását?
- Melyik az a kódrészlet, amit a felhasználónál, és mi az amit a saját szerverén fog lefuttatni?
- Mi, mint fejlesztők milyen sebezhetőségekre kell felkészülnünk, és védekeznünk hogy a weboldalunk biztonságos legyen frontenden?

Előadás #2

17:50-18:20

BeerUP Tech Fest
Auth Gábor
Freelancer Java and IT expert, owner of The IoT Guru

Gábor 2014 közepe táján kezdett el komolyabban dolgozni egy réges-rég tervezett saját Civilization/FreeCiv klón játékon, ami elsősorban mobil felhasználókat célzott. Mivel ekkor még heti 40 órás munkakörben alkalmazottként dolgozott, felmerült, hogy váltania kellene szabadúszó stílusra, így áttért heti 32 órás, majd kicsit később heti 24 órás munkakörökre.

Két évvel később - 2016 közepén - családi házba költözött, azóta az új hobbija a házfelújítás és kertészkedés lett, mellé bejött egy IoT orientált új saját projekt is. Ezzel egy időben szakított az alkalmazotti léttel, azóta valódi szabadúszóként rövidebb projekteket vagy maximum heti 20 órában hosszabb távú munkákat vállal, nagyrészt otthonról dolgozva, hazai ügyfeleknek.

Argo CD újdonságok

Az előadás első részében Gábor bemutatja az ArgoCD alapvető működését, használatát, előnyeit és hátrányait, a második részben pedig megmutat pár izgalmas újdonságot az utóbbi egy-másfél év fejlesztései közül.

 Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

- Mi az ArgoCD, és hogyan segíti a Kubernetes üzemeltetését?
- Milyen előnyei és hátrányai vannak a többi megoldáshoz képest?
- Milyen segítséget adnak az ArgoCD újdonságai?
- Merre halad az ArgoCD fejlődése?

Előadás #3

18:20-18:50

BeerUP Tech Fest
Szegedi Csaba
Senior Cloud Architect -Syntax Nebula

Csaba több mint 20 éves pályafutása alatt a szoftverfejlesztés és tervezés számos területén próbálta ki magát. Jelenleg AWS felhő infrastruktúrák tervezésével, implementálásával és az AWS technológia oktatásával foglalkozik. Elsődleges küldetése az ügyfelei számára igény szerinti oktatások kidolgozása és megtartása.

Privát Elastic Kubernetes Service biztonságos elérése fejlesztői környezetből

A privát EKS klaszterek elérésének kihívása abban rejlik, hogy azok egy elszigetelt, privát AWS subnetben helyezkednek el, ami nehezíti a külső hálózatokból történő hozzáférést.A biztonságos kapcsolat létrehozásához a Session Manager port forwarding pluginjét használom, ami egy biztonságos csatornát nyit meg a fejlesztői környezet és az EKS között. Ezt kiegészíti a Lens eszköz, amely egy vizuális interfész a Kubernetes klaszterek kezelésére, így közvetlenül a fejlesztői környezetből érhető el az EKS.

Előadás #4

18:50-19:20

BeerUP Tech FestBeerUP Tech Fest
Takáts Gergely

Gergely első programját 9 évesen írta Pascalban egy IBM 386 DX-en. Azóta sok minden változott, de az IT iránti lelkesedése megmaradt. Közben szerzett egy tanári diplomát, és dolgozott 5 évet programozóként. Az AI őrület 2019-ben őt is magával rántotta, és azóta is sodródik a szingularitás felé. Jelenleg főállású magántanár. Több száz diákot oktatott eddig, többek közt programozás, matematika és mesterséges intelligencia témákban.

Komló és kód - Hogyan forradalmasítja az AI a sörkészítést

Miért olyan nagy dolog az AI a sörfőzésben?

Ennek egyik fő oka az, hogy a mesterséges intelligencia képes felülmúlni az emberi szakértőket abban a tekintetben, hogy pontosabban jelzi előre, melyik főzet lesz sikeres. Az AI által készített sör felé vezető út az adatokkal kezdődik. Öt év alatt a kutatók 250 belga sört elemeztek aprólékosan, amelyek mindegyike több mint 200 kémiai tulajdonsággal rendelkezik.

A fogyasztói visszajelzések hatalmas adatkészletét használták fel az AI-modellek betanításához, átfogó képet alkotva arról, hogy mitől élvezhető egy sör. Ezzel a gazdag adatkészlettel a kutatók a gépi tanulási modellekhez fordultak, hogy előre jelezzék és javítsák a sör ízét.

Erről és még sok más, izgalmas aspektusról is szó lesz előadásunkban.

Előadás #5

19:20-19:50

BeerUP Tech Fest
Hámorszky Balázs
DevOps Engineer - KX

Balázs DevOps engineer volt már akkor, amikor a szót még ki sem találták. A fejlesztők támogatására szakosodott, olyan megoldások fejlesztésével, amelyek a teljes "development lifecycle" alatt támogatják a folyamatot.

Renovate - maradj up-to-date, spórolj időt és energiát

Hányszor hallottuk már: Ne nyúlj hozzá, ha működik!
Bár jó ötletnek tűnik elodázni a frissítésekkel járó unalmas munkát, ez egyenes út ahhoz, hogy később kénytelenek legyünk sokkal több időt tölteni ugyanazzal a feladattal. A függőségek frissítéseinek kihagyása a monoton feladatok halogatásának legegyszerűbb módja. Aztán egyszer csak sürgetővé válik a helyzet megoldása.

De van erre egy alkalmazás (there is an app for that ®), a Renovate! Ellenőrzi, ha új verzió jelenik meg egy függőségből, létrehoz egy MR-t vagy PR-t (a platformnak megfelelően), és a CI lefuttatja a teszteket. A legtöbb esetben a fejlesztőnek csak a merge gombot kell megnyomnia a reggeli kávé melletti bemelegítésként, mielőtt tényleg dolgozni kezd.Balázs előadásában bemutatja majd nektek a Renovate-ben rejlő lehetőségeket.

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:
- Miért update-eljük a függőségeket rendszeresen?
- Hogyan ne őrüljünk bele?
- Milyen egyéb tool-okat lehet használni, hogy megkönnyítsük a dolgunkat?

Előadás #6

19:50-20:20

BeerUP Tech Fest
Ozsvárt Károly
Team architect & backend developer - LMS One Informatika Zrt.

Károly 7 év fejlesztési tapasztalattal rendelkező senior backend fejlesztő, jelenleg team architect szerepkört is betölt. A C# és .NET területén mély szakmai ismeretekkel rendelkezek. Oktatói vénával is rendelkezik, szereti átadni a tudását, és igyekszik ezt mindig a lehető legérthetőbben megtenni.

Git hookok C# alapon

Előadásomban egy szokatlan megoldást, Git hookok C#-ban történő implementálását mutatom be. Először áttekintjük a Git hook-ok alapjait és elemezzük, hogy azok implementációjával kapcsolatosan milyen szempontokat érdemes figyelembe venni és hogy mi milyen szempontok alapján döntöttünk a C# mellett. Ezután ismertetem a C# alapú megoldásunk technikai hátterét és architektúráját, majd közelebbről is megnézzük, hogy kód szinten hogyan működik mindez.

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

- Mik azok a Git hook-ok, és mire lehet őket használni?
- Miért választaná bárki azt, hogy a Git hook-jait C#-ban írja?
- Hogyan lehet C#-ban Git hook-okat írni?

Előadás #7

20:20-20:50

BeerUP Tech Fest
Dr. Bárdos Ádám
Alapító/ügyvezető - iMotionDrive

Ádám 14 éve a BME oktató-kutatója. Munkájának központjában kezdetben a belsőégésű motorok, majd az önvezető járművek funkciófejlesztése áll. Tíz évet töltött a Knorr-Bremse budapesti R&D Központjának Advanced Engineering csapatában számos autóipari előfejlesztési projekt kidolgozójaként. Jelenleg BME-s önvezető autós kutatások piacra vitele jelenti számára az új kihívást az iMotionDrive-ban.

Önvezetés a szofverek által meghatározott járművek új korszakában

Bár a beágyazott programok már viszonylag régen az autóipari értéklánc fontos részét testesítették meg, de önálló termékként, pláne szolgáltatásként való megjelenésük napjainkig elképzelhetetlen volt. Ádám előadása választ ad arra, hogy milyen folyamatok zajlanak jelenleg az autóipari elektronikai platformok terén és hogy hogyan válik hasonlatossá autónk egy okostelefonhoz, természetesen rávilágítva a kritikus különbségekre.

Ezenfelül az érdeklődők választ kaphatnak arra, hogy a BME-n milyen kutatások zajlanak az autonóm járművek biztonságosabbá tétele érdekében, hogyan mentenek életeket a kifejlesztett önvezető funkciók, melyek profi pilóták vezetési képességeit is maguk mögé utasítják.

Végül, de nem utolsó sorban bemutatásra kerül, hogy hogyan válnak ezek a kutatási eredmények szoftvertermékekké a holnap autóiban a BME startup/spinoff cége, az iMotionDrive segítségével

Előadás #8

20:50-21:20

BeerUP Tech Fest
Papp Attila
Data and Analytics Unit Lead - adesso Hungary

Attila az adesso Hungary Solution Architectjeként egy serverless Data Mesh tervezését és implelentálását valósította meg AWS-en csapatával.

Út a data lake-től a data mesh-ig - egy esettanulmány

Attila az elmúlt 2 évben egy stuttgarti autógyártó cég projektjén dolgozott. A projekt során egy Data Lake architektúrát alakítottak át Data Meshé. A feladat tavaly decemberben fejeződött be, és sok tanulsággal szolgált. Az előadás során ezekről is szó lesz, de rövid áttekintést adunk arról is, hogy mi az a Data Mesh, és miért hot topic manapság.

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

- Milyen alapelvekre épül a Data Mesh architektúra?
- Hogyan támogatja a Data Mesh az adatok demokratizálását?
- Milyen előnyökkel és kihívásokkal jár a Data Lake és a Data Mesh használata?
- Hogyan valósítható meg a domain-orientált adat tulajdon a gyakorlatban?
- Hogy néz ki mindez AWS-en?

Előadás #9

21:20-21:50

BeerUP Tech Fest
Ungvári Péter
Software Architect - Freelancer

Péter 2005 óta dolgozik backend fejlesztéseken. Azóta architekti pozíciókban is kipróbálhatta magát. A Java nyelvhez ért a leginkább, de egyéb gépi és emberi nyelveken is folyékonyan ír és beszél. Ha nem fejleszt éppen, akkor fut, terepfut, túrázik, de más sportok és a zene világa is közel áll hozzá.

Java REST API tesztek konténerben

Helyesen fog-e működni a kódom? Eléri azt majd a UI vagy a többi (mikro)szolgáltatás a kívánt interfészen keresztül? Hogyan kommunikálom a fejlesztőtársaimmal, hogy mit alkottam? Futtatható lesz a teszt a saját gépemen hasonló környezetben, mint a szervereinken? Még mielőtt közzé tettem volna a kódom, az előtt gyorsan futó, debugolható teszt eseteket írhatok? TDD is támogatott?

Péter előadásában elméleti és gyakorlati példákon keresztül is bemutatja majd hogyan biztosítható mindez. Ha pedig tudod jobban is csinálni, esetleg más tech stack mellett, beszélgessetek róla az előadás után egy sör mellett.

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

- Hogyan védekezhetünk a legacy-kódok ellen?
- Miért fontos, hogy karbantartható, ellenőrzött kódot írjunk?
- A teszt lehet-e dokumentáció?
- Fejlesztőként miért írjunk teszteket, ha van QA csapat is a cégnél?

21:00-22:00

KVÍZ -Játssz velünk!

Egyéb aktivitások

Ki fogja a legtöbb double bullseye-t dobni? Tedd próbára a darts tudásod a META-INF standjánál. A pontosabb célzáshoz kérj a csapattól egy sörkupont is!

Ismerkedj meg az ALDI International IT Services csapatával egy pohár sör mellett. A kupont hozzá tőlük fogod megkapni.

Fő támogatónk csapatával is beszélgethetsz az előadások között.

Vegyél részt egy izgalmas nyereményjátékon és ismerd meg a csapatot a Dynatrace standjánál.

Ismerd meg a csapatot és a céget a FrontEndART standjánál.

Ismerkedj meg az LMS One Informatika csapatával egy pohár sör mellett. A kupont hozzá tőlük fogod megkapni!

Kíváncsi vagy milyen egyéb lehetőségeket kínál a Mndwrk Community? Látogasd meg a Mndwrk standját!

Sörözz a Tata Consultancy Services csapatával a standjuknál.

Ismerd meg a Commsignia csapatát és a termékeit, amelyek a járművek és környezetük közötti vezeték nélküli kommunikációt és együttműködést segítik.

Az előadások után megmozgathatod magad a Pannonia All Star Ska Orchestra koncertjén. A PASO a tradicionális ska és a dancehall, reggae, dub stílusjegyei mellé olykor a magyar népzene és a jazz elemeit is párosítja – kiváló kombináció egy jó bulizáshoz.

regisztráció
galéria